NOORDWIJK - De rechtbank Den Haag heeft vandaag vier mannen, van respectievelijk 43, 33, 23 en 22 jaar oud, veroordeeld voor een woningoverval in 2017 op een woning in Noordwijk. De rechtbank heeft de mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 5 jaar, 54 maanden, 39 maanden en 15 maanden (waarvan 363 dagen voorwaardelijk) met een taakstraf van 240 uur. Naast de straffen moeten de mannen aan alle slachtoffers – vader, moeder en de zonen – een schadevergoeding betalen.


Verkleed als politieagenten
In de nacht van 6 op 7 juni 2017 zijn de mannen, die verkleed waren als politieagent met bivakmutsen, een schuur binnengedrongen. Zij waren op zoek naar een wietplantage om die leeg te halen. De oudste zoon van het gezin betrapte hen en is het huis in gevlucht om de politie te bellen. Toen zij merkten dat iemand in de aangrenzende woning aanwezig was, zijn zij vervolgens de woning binnengedrongen. Met getrokken wapens hebben zij de twee zonen van het gezin, 18 en 15 jaar oud, uit de slaapkamers gehaald. De jongens werden in de keuken gezet en daar door één van de daders onder controle gehouden, terwijl de andere daders de woning en aangrenzende gebouwen doorzochten. Toen de vader thuiskwam werd ook hij in de keuken onder controle gehouden. De mannen hebben geld en sieraden van de bewoners meegenomen.

Webcam
De politie is eerst door de oudste zoon gealarmeerd en later ook door zijn vrienden, die de binnenkomst van de gewapende nepagenten live konden volgen via een webcam. Toen de politie en een arrestatieteam ter plaatse kwamen, vluchtten de daders uit de woning en zijn weggereden. Na een korte achtervolging, waarbij de politie en het arrestatieteam hebben geschoten, konden alle vier de mannen worden aangehouden. De bestuurder van de bus was bij het beschieten van de bus door kogels in beide voeten geraakt. De rechtbank heeft geoordeeld dat het door de politie toegepaste aanhoudingsvuur en aanhoudingsgeweld rechtmatig was.

Verschillen in straf
De verschillen in de straf zijn gelegen in de rol die de mannen hebben gespeeld, de persoonlijke omstandigheden en het letsel dat bij een dader was opgetreden door het aanhoudingsvuur.