NOORDWIJK - Een maand na de geboorte van hun dochtertje werd de 35-jarige Hanna in Noordwijk om het leven gebracht door haar partner. Ze werd levenloos aangetroffen in de badkuip, met dertien steekverwondingen in haar hals en lijf.

Hanna werd dood aangetroffen op 20 december 2020. Haar partner stond vrijdag voor de rechter. De 27-jarige verdachte was na de moord op de vlucht geslagen en kon vier dagen later worden opgepakt in Frankrijk. Pas in januari 2022 legde hij een verklaring af over wat er op de avond van 19 en 20 december gebeurd zou zijn in hun woning.

De pasgeboren baby was in de eerste maand al uit huis geplaatst, omdat het paar niet voor haar kon zorgen. Die avond zouden ze ruzie hebben gekregen, vermoedde hij onder meer dat ze op zoek was naar een nieuwe man, en zou ze gedreigd hebben dat hij zijn dochtertje nooit meer te zien zou krijgen. Toen ze dat bleef roepen, heeft verdachte naar eigen zeggen een mes gepakt en uitgehaald.

Schizofrenie

De vrouw werd eerst gestoken op het bed. Daarna zou hij haar naar de badkuip hebben verplaatst, een groter mes hebben gepakt uit de keuken en haar nog een aantal keren hebben gestoken in het bad. Daar werd ze de volgende dag gevonden. Sporen in de woning bevestigen het verhaal van verdachte.

Hij zou al enkele jaren in een chronische psychotische toestand hebben verkeerd, volgens de deskundigen was sprake van schizofrenie. Verdachte is daarom volgens de deskundigen tenminste verminderd toerekeningsvatbaar. Toch is het volgens het Openbaar Ministerie niet zo dat hij in het geheel geen controle meer had over wat hij deed. Er zou dus wel een straf moeten worden opgelegd.

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd om aan verdachte een ongemaximeerde tbs-maatregel op te leggen en daarnaast een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.