NOORDWIJK - De militaire kamer spreekt een 21-jarige militair uit Noordwijk (Gr.) vrij van het voorbereiden van brandstichting op 31 december 2020 in Hoogkerk. Volgens de militaire kamer is er onvoldoende bewijs dat verdachte van plan was om brand te stichten.

In de avond van 31 december 2020 reed de man in een auto zonder kentekenplaten. Hij parkeerde de auto op een parkeerplaats vlakbij een Kruidvatfiliaal in het centrum van Hoogkerk. Kort na het parkeren is de man op de parkeerplaats aangehouden door de politie. In de auto lagen 13 autobanden, 5 jerrycans en een emmer. In de jerrycans en de emmer zat voornamelijk smeerolie, maar bevatte ook motorbenzine en dieselolie.

De officier van justitie verdacht de man ervan dat hij met de auto (en inhoud) brand wilde stichten. De man gaf aan dat hij de auto voor een vriend - die behoorlijk dronken was - geparkeerd had. De man verklaarde dat hij niet van plan was om brand te stichten.​

Onrustige jaarwisseling in Hoogkerk
Uit het dossier bleek dat het volgens de politie de afgelopen jaren rond de jaarwisseling regelmatig onrustig was in Hoogkerk. In de aanloop naar de jaarwisseling van 2020-2021 kreeg de politie signalen dat er opnieuw kans was op rellen en mogelijk brandstichting. In een WhatsAppgroep - waar de man lid van was - verstuurden andere leden op oudejaarsavond appjes over het komen en gaan van de politie in het centrum van Hoogkerk. De berichten gingen niet over brandstichting. De man stuurde zelf geen berichten in de Whatsappgroep.​

Situatie roept vragen op maar onvoldoende bewijs
De militaire kamer vindt dat de situatie, waarin de man op oudejaarsavond is aangehouden door de politie, vragen oproept. Er is echter onvoldoende bewijs dat hij de auto bij zich had met als doel daarmee brand te stichten. De signalen die bij de politie binnenkwamen en de bovenmatige interesse in de politie van andere leden van een WhatsApp-groep zijn daarvoor onvoldoende bewijs. Daarom spreekt de militaire kamer de man vrij.