NOORDWIJKERHOUT - De Bavo-beelden van de historische begraafplaats zijn veiliggesteld om verdere vernielingen te voorkomen. Het wachten is op betere tijden. Een schitterend Landgoed in den Houte dat wordt bewoond en waar de historische locaties in volle glorie zijn gerestaureerd.


Schokkend vandalisme
Het was een nare zaak. De vernielingen op de historische begraafplaats Bavo-terrein in Noordwijkerhout. Het kerkhof waar bijna een eeuw lang de patiënten van het vroegere psychiatrische ziekenhuis werden begraven. Grafstenen gebroken en beelden zwaar beschadigd. Het was schokkend.

Mooi wonen op een historische plek
Sint Bavo is sinds 2005 niet meer in gebruik. Het complex is in 2018 gekocht door Trebbe en Novaform. Die een jaar eerder het grote terrein rondom het gebouw hadden aangekocht met als doel er circa 700 woningen te bouwen. Dat gebeurt nu. De begraafplaats met historische beelden maakt deel uit van de bijzondere erfenis, en zal net als de Engelse en Franse tuin in ere worden hersteld.

Sociale controle
Maar het duurt nog even voor er weer voldoende mensen wonen. Er wordt gebouwd. Hier komt het schitterende Landgoed in den Houte. Nog even en de sociale controle is weer op peil is. Tot die tijd is het terrein is een donkere plek, dicht bij het dorp.

Afhekken kon helaas niet
De politiek is zeer betrokken. Verontwaardigd over het vandalisme. Het CDA wilde de hele begraafplaats afhekken. Dat kon niet omdat sommige graven nog steeds bezocht worden. Wel zouden de beelden preventief vakkundig worden verwijderd.

In de opslag
De beelden zijn begin mei 2021 in de opslag gegaan. Wethouder Theo Alkemade: Om verdere vernielingen te voorkomen zijn de beelden veiliggesteld. Zodra er gewoond wordt op Landgoed in den Houte komen de beelden terug in een mooie opgeknapte omgeving.

In ere herstellen
En: Ook gaan we de komende maanden de plannen voor de renovatie afronden. Onder andere de monumentencommissie van de gemeente zal betrokken worden bij de opgave de historische locaties op het landgoed in ere te herstellen en de vraag hoe we deze beschermen tegen vandalisme.