NOORDWIJK - Drager van de gemeentelijke Zilveren Erespeld Jo van der Lippe stopt en neemt afscheid van de Albatros. Burgemeester Verkleij: “Het is goed om met dit vaarwel nog eens stil te staan bij de plek die hij en zijn schip hebben in de verhalen over onze kust, onze zee, en de mooie mensen die er wonen."

Klassieke rondvaarten op zee in Noordwijk

Jo van der Lippe neemt afscheid van zijn Albatros, de unieke houten zeewaardige passagiersboot, waarmee hij sinds begin jaren 60 tot 2021 publieksrondvaarten voor de kust van Noordwijk en Katwijk maakte. Strandgangers hadden hiermee in de zomermaanden de gelegenheid om de kustlijn vanaf de zee te bekijken. Hier op foto: man en boot.

Einde aan een tijdperk

Jo, inmiddels 87 jaar, heeft besloten te stoppen. Daarmee komt een einde aan een tijdperk van klassieke rondvaarten op zee in Noordwijk. De boot, die een rijke geschiedenis kent, wordt verkocht. Jo van der Lippe: "Graag wil ik iedereen bedanken voor de hulp, de belangstelling en de ondersteuning in al die jaren. Het varen met de Albatros en het bijzondere contact met de vele passagiers maakt een belangrijk deel uit van mijn leven. Daar ben ik dankbaar voor."

REM-eiland - Hoe het begon

Jo kocht de Albatros in 1963 om dagtochtjes naar het net geïnstalleerde eerste commerciële televisiestation buiten territoriale wateren - het REM-eiland - te organiseren. Dit drie mijl uit de kust voor Noordwijk liggende zendstation lag echter verder dan de vergunning voor rondvaart strekte. Er kwam een verbod op de rondvaart naar de zendpiraat. Dit nieuws haalde zelfs de voorpagina van de Telegraaf, maar de autoriteiten hielden voet bij stuk en zodoende bleef het bij tochtjes van ongeveer een half uur langs de kustlijn.

Schipper in hart en nieren

Precisie, alertheid, fysieke kracht en een uitstekende kennis van de getijstroom, muien en de zee in het algemeen is een absolute vereiste om met passagiers de zee op te gaan. Jo is een schipper in hart en nieren. Hij stond aan de wieg van de zeilvereniging in Noordwijk en in 1963 trad hij aan als opstapper van de KNZHRM op de plaatselijke reddingsboot Kurt Carlsen.

Iedere maandagavond kwam de bemanning bij elkaar. Veel oefenen, vaak loos alarm, maar altijd paraat, met een enkele spectaculaire redding, zoals in 1970 bij de stranding van de King David. In april 1984 werd Jo schipper van de Kurt Carlsen, tot de ingebruikname van de nieuwe boot de Valentijn in 1990. Hij is betrokken geweest bij 43 acties met 28 reddingen en 193 oefeningen.

‘Reddingssloep’ De Albatros

Het gemeentebestuur van Noordwijk is ongelooflijk trots op Jo van der Lippe en dankbaar voor wat hij voor Noordwijk gedaan heeft. Ik ben blij dat wij nog niet zo lang geleden onze waardering voor hem hebben getoond met de gemeentepenning. Maar nu - bij dit afscheid - beseffen wij opnieuw en wellicht meer dan ooit welke plek hij en zijn schip hebben in de verhalen over onze kust, onze zee, en de mooie mensen die er wonen. Jo van der Lippe is er één van. Het is goed er met dit vaarwel nog eens bij stil te staan.