NOORDWIJK - Voor de 33e keer wappert de Blauwe vlag in de gemeente Noordwijk. Burgemeester Wendy Verkleij en juryvoorzitter Patrick Poelmann van de Blauwe Vlag hesen de vlag bij de vuurtoren op 15 juli. De vlag is toegekend voor Badstrand Noordwijk, Duindamseslag en Langevelderslag.


Internationale onderscheiding

De Blauwe vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat de gemeente moet voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. In de gemeente Noordwijk zijn hier veel mensen mee bezig.

Veilig
Voor de veiligheid kan de gemeente rekenen op de NRB, de KNRM, de politie en onze strandwacht op de gemeentepost. Deze vrijwilligers zetten zich al jaren met hart en ziel in om het strand van Noordwijk veilig te houden.

De NRB zorgt voor het voorkomen van dood door verdrinking, het opleiding van jongeren tot lifeguards, het bemensen van de strandposten en het geven van mui-zwemlessen aan basisschoolleerlingen.

De KNRM is 24 uur per dag oproepbaar voor het helpen en redden van mensen op zee. Ook vervoeren zij gewonde mensen op het strand.

De politie zorgt voor handhaving en de strandwacht bemant de gemeentepost. Hij informeert de badgasten, waarschuwt en helpt waar nodig.

Schoon
Een Blauwe vlag schept ook verplichtingen voor een schoon strand. Het hele jaar zijn er mensen bezig om het stand van Noordwijk schoon te houden, betaald of onbetaald.

Ook de ondernemers op het strand zorgen voor het schoonhouden van het strand direct rond hun paviljoen. Een groot aantal paviljoens neemt deel aan de ‘juttas-actie’. Strandbezoeker kunnen een juttas halen bij het paviljoen en deze weer vol inleveren. Zij krijgen hiervoor dan een consumptie.

Duurzaamheid
Sinds maart 2020 heeft de gemeente de kuuroordstatus toegekend gekregen van de ESPA (European Spas Association). Duurzaamheid is heel belangrijk voor de gemeente, voor de inwoners en onze bezoekers. Op een verantwoorde wijze met de zee, het natuurschoon en de leefomgeving omgaan. Met de paviljoenhouders wil de gemeente nagaan hoe op dit vlak nog meer stappen kunnen worden gemaakt.