NOORDWIJK - Janus, misschien wel het bekendste beeld van Noordwijk, krijgt een nieuwe plek. Als het aan het college van B&W ligt, verhuist het beeld van het Vuurtorenplein naar de nieuwe rotonde aan de Quarles van Uffordstraat/ Parallel Boulevard. Op deze mooie zichtbare plek komt het Janusbeeld veel beter tot zijn recht.


Het Vuurtorenplein waar Janus sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw staat, gaat op termijn op de schop. Om de toekomstige ontwikkelingen de ruimte te geven, verdwijnen Janus en de bijbehorende muurschildering van het Vuurtorenplein.

Het Janusbeeld heeft altijd in de belangstelling gestaan van Noordwijkers. Het stenen beeld staat symbool voor de badplaats die Noordwijk aan Zee in de vorige eeuw was. Naarmate het Vuurtorenplein meer in verval raakte, groeiden bij de fans de zorgen over het lot van de Januskop. De laatste jaren had Janus zelfs een eigen Facebookpagina, waarop de meningen uiteenliepen. Voor het Vuurtorenplein is pasgeleden een nieuwe rotonde aangelegd. Een prima plek voor onze Janus, vindt cultuurwethouder Roberto ter Hark.

Slimme verlichting

Op de nieuwe plek wordt het beeld niet meer gebruikt als fontein. In verband met de verkeersveiligheid is daartoe besloten. Op de rotonde zal Janus met slimme verlichting worden aangelicht. De waterbak zal worden gevuld met beplanting.

De adviesraad Beeldende Kunst Openbare Ruimte kan zich goed vinden in de nieuwe locatie. De gemeenteraad neemt in oktober een besluit over het verhuisvoorstel van het college.