NOORDWIJK/KATWIJK - Op vrijdag 5 juli 2024 vond een unieke clean-up expeditie plaats. Deze werd georganiseerd door de Grondstofjutters in samenwerking met de gemeenten en jutters van Katwijk en Noordwijk.

Een succesvolle start en ontmoeting

De expeditie begon om 9.00 uur op 2 locaties: het Wantveld in Katwijk en de KSN surfclub in Noordwijk. Enthousiaste deelnemers verzamelden zich op beide locaties en begonnen hun tocht al juttend langs het strand. Wethouder Theo Alkemade was aanwezig om de jutters te bedanken en aan te moedigen deze ochtend. Hij heeft zeer veel respect en bewondering voor de jutters die elke vrijdagochtend en vaak ook op woensdagochtend over het strand lopen om te jutten. Halverwege de route, bij afslag 1C, kwamen de 2 groepen uit Katwijk en Noordwijk samen.

Leerzame excursie door Esmee Ooms

Bij afslag 1C werd een leerzame excursie verzorgd door Esmee Ooms. Zij is ook wel bekend als ‘het strandmeisje’. Esmee deelde haar kennis over het belang van handmatig jutten en de belangrijke rol van biodiversiteit op het strand. Door handmatig jutten zorgen we ervoor dat natuurlijke elementen op hun plek blijven. Wat bijdraagt aan het behoud van de natuurlijke balans. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de flora en fauna die afhankelijk zijn van deze natuurlijke leefomgevingen.

Enthousiaste deelnemers

In totaal deden ongeveer 30 enthousiaste mensen mee. Ook deden er mensen voor het eerst mee met een clean-up. “Ik vond het een leerzame ervaring, volgende week sluit ik mij aan bij de juttersclub Noordwijk. Zo hoop ik ook mijn steentje bij te kunnen dragen,” aldus een nieuwe deelnemer.

Ook een steentje bijdragen?

Leen op een willekeurige dag van het jaar een Juttas bij één van de deelnemende strandpaviljoens. Bij het inleveren van een volle Juttas ontvang je als dank een gratis kopje koffie of een ijsje.

Samen maken we een verschil voor een schonere en gezondere leefomgeving!