NOORDWIJK - Twee delen van de Atlantikwall werden in oktober 2020 uit de bouwput op het Palaceplein in Noordwijk aan Zee getakeld.
2 enorme brokken geschiedenis werden op donderdag 22 oktober 2020 opgetakeld uit de bouwput aan het Palaceplein in Noordwijk aan Zee. Allebei ongeveer 8 m2 in doorsnede en ongeveer 1,5 meter dik. Totaal gewicht rond de 30 ton. Het zijn delen van de beruchte Atlantikwall. Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter.

Behoud van erfgoed

Een deel van de antitankmuur gaat naar het Atlantikwall Museum Noordwijk en een deel blijft aan de boulevard staan. Een stille getuige van de oorlogsjaren en de impact ervan op Noordwijk aan Zee. Het monument vertelt het verhaal van de oorlog 1940-1945. Maakt het zichtbaar.

Sperrgebied blootgelegd

Tijdens de werkzaamheden zijn er veel zaken blootkomen te liggen. Funderingsresten van het voormalige Oranjehotel. Door de bezetter gesloopt om het zogenaamd Sperrgebied te kunnen inrichten. De door de bezetter ingerichte militaire zone waar niemand meer mocht komen.

Nu snel weer door

De gemeente gaat na dit ingelaste archeologische spoedklusje snel weer verder met de herinrichting van het gemeentelijke parkeerterrein aan het Palaceplein.

Wat vertraging

Door het veiligstellen van de stukken Atlantikwall heeft de klus wel wat vertraging opgelopen. De gemeente verwacht eind februari 2020, begin medio maart 2021 de werkzaamheden afgerond te hebben.