NOORDWIJK - Dat fietst lekker! Het fietspad langs de Herenweg in Noordwijk is vernieuwd. Bijzonder is dat de ondergrond van oud beton en olifantsgras is. De gemeente kiest met circulair beton voor een duurzame oplossing met minder uitstoot van CO₂.


Meer duurzame fietspaden

Meer fietspaden in Noordwijk krijgen een nieuwe ondergrond van oude en gebruikte betonresten. Het gaat vooral om vrijliggende fietspaden op de doorgaande fietsroutes. Het 1e deel van de Herenweg is klaar. Begin februari 2022 pakken we het volgende stuk aan. Dat is het deel tussen de rotonde op de Zwarteweg en de rotonde aan de Beeklaan.

Minder CO₂ komt vrij

Er hoeft geen nieuw beton te worden gemaakt. Hierdoor komt er veel minder CO₂ in de lucht. En er is een 2e voordeel. Voor de fabricage van circulair beton gebruiken ze minder zand. Een deel van het zand wordt vervangen door olifantsgras. Dit gras komt uit de omgeving van Schiphol. Ze verbouwen het daar om op een diervriendelijke manier ganzen weg te houden van de start- en landingsbanen. Gebruik van het olifantsgras maakt het circulaire beton nog duurzamer. Omdat het olifantsgras heel goed CO₂ kan opslaan uit de lucht.

Op de fiets!

Het circulaire beton is goed voor het milieu. Met deze duurzame oplossing draagt Noordwijk bij aan het doel van een duurzame gemeente. Daarnaast willen we onze inwoners in beweging krijgen. Daarom leggen we fijne voorzieningen aan zoals vrijliggende fietsvoorzieningen. Het nieuwe fietspad ligt er uitnodigend bij. Klaar voor een fietsritje!