NOORDWIJK - Burgemeester Wendy Verkleij schreef een nieuwe brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk.


Beste inwoners van de gemeente Noordwijk,

Nog steeds wordt onze maatschappij hard getroffen door het coronavirus. Nog steeds houden wij afstand van elkaar en blijven wij zo veel mogelijk thuis.

Koningsdag was dit jaar Woningsdag. Geen Koningsspelen, vrijmarkten en concerten in de open lucht, maar thuis en online activiteiten. Ook de herdenkingen en vieringen van 4 en 5 mei waren aangepast. Wij wilden juist dit jaar op bijzondere wijze 75 jaar Vrijheid met iedereen herdenken en vieren, met veel evenementen gedurende het jaar. Dit is helaas niet mogelijk als gevolg van de coronacrisis. Juist in de huidige onzekere tijd merken wij allemaal wat vrijheid voor ons betekent en hoe dierbaar zij ons is.

Gelukkig zie ik veel saamhorigheid in onze gemeente. Dit is een prachtig beeld van hoe wij samen zaken aanpakken. Wij zijn aan het einde van het begin van de crisis, maar wij zijn er nog lang niet. Daarom moeten wij figuurlijk schouder aan schouder blijven staan en volhouden.

Klein beetje ruimte

De huidige aanpak van het kabinet heeft succes. Het gaat langzaam de goede kant op met de bestrijding van het coronavirus. Omdat we ons aan de afgesproken maatregelen houden, kan het kabinet kleine stapjes zetten. Er komt een klein beetje ruimte. Vanaf 11 mei mogen het (speciaal) basisonderwijs en de kinderdagopvang (deels) weer open. De kinderen kunnen hun klasgenootjes en juffen en meesters weer zien en dat is erg fijn. Ook voor ouders en/of verzorgers die de afgelopen weken naast hun baan vaak les moesten geven, zal dit wellicht een verlichting zijn.

Ook wordt er ruimte gegeven aan jeugdigen tot 19 jaar om onder voorwaarden weer met elkaar te bewegen en te sporten en elkaar dus ook weer te kunnen ontmoeten. Voor hen was het vaak extra moeilijk om niet te kunnen afspreken, maar wat hebben ze het goed gedaan.

Onze sportverenigingen zijn gelijk aan de slag gegaan en pakken hun maatschappelijke rol op voortreffelijke wijze op. Mijn complimenten!

Houd moed en houd vol

Veel andere maatregelen van het kabinet zijn weer verlengd. Voorlopig komt ons leven van voor de corona-uitbraak niet terug. Het is makkelijk laconieker te worden en meer naar buiten te gaan en af te spreken. Maar blijf thuis en houd vol. Het zou erg zonde zijn als we nu te snel loslaten en we straks drie stappen terug moeten doen in plaats van die kleine stapjes vooruit. Deze crisis vraagt veel van iedereen. Juist daarom vraag ik u: houd moed en houd vol. Door ons verantwoordelijk te blijven gedragen, kunnen we de positieve ontwikkeling van nu voortzetten. Dan gaan we telkens weer een stapje vooruit.

Steun elkaar

Steun elkaar en degenen die het moeilijk hebben. Help de kwetsbaren en ouderen in uw omgeving en blijf in contact met elkaar. Veel inwoners helpen en ondersteunen elkaar in deze ingewikkelde tijd. Als burgemeester waardeer ik dat enorm. Wat zijn er veel betrokken inwoners.

Als gemeente moeten wij ons voorbereiden op de anderhalvemetersamenleving. Hoe doen wij dat? Wij denken na over het gebruik van onze stranden. Wij kunnen parkeerplaatsen niet ieder weekend blijven afsluiten. Wanneer kunnen wij elkaar weer op normale wijze bezoeken? Hoe ziet het nieuwe normaal er straks uit in de gemeente die altijd zo bruist? Dit zijn de vraagstukken voor de komende tijd.

Brede Maatschappelijke Alliantie Noordwijk

Wij zijn daarom ook gestart met een brede Maatschappelijke Alliantie, bestaande uit vertegenwoordigers van alle maatschappelijke sectoren in Noordwijk, bijvoorbeeld religie, cultuur, ondernemers, wijkverenigingen, sport, onderwijs en verzorgingstehuizen. Iedere twee weken bespreken wij hoe wij de anderhalvemetersamenleving in onze gemeente verder kunnen vormgeven. Het doel is om goed te horen wat er overal speelt. Zo krijgen wij meer begrip voor elkaars situatie en inzicht in de uitdagingen die op ons af komen. Zo kunnen wij elkaar steunen en helpen. En zo kunnen wij samen optrekken naar hopelijk weer betere tijden.

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Alleen samen komen we door deze moeilijke periode. Wij gaan ervoor met elkaar, want samen staan wij sterk. Blijf goed voor elkaar zorgen!

Burgemeester Wendy Verkleij