NOORDWIJK - Binnenkort bij iedere inwoner van de gemeente Noordwijk op de deurmat: Historisch Magazine LUCHT. Een magazine voor en door inwoners over de coronajaren in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.


Bewaarmagazine voor en door inwoners

Op maandag 4 april 2022 werd Historisch Magazine LUCHT gelanceerd in de Tulip Experience in Noordwijkerhout. Burgemeester Wendy Verkleij: Corona hield de wereld afgelopen jaren behoorlijk in de greep. We kijken terug op bizarre jaren. Er waren moeilijke en verdrietige momenten. En er waren mooie initiatieven. Om deze nieuwe geschiedenis een plekje in ieders leven te geven, deed de projectgroep Historisch Magazine een oproep aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk om hun verhalen, gedichten en foto’s te delen. Het resultaat is een prachtig bewaarmagazine voor en door inwoners.

De nieuwe geschiedenis

Historicus Koen Marijt, ook wel bekend als Koen van Toen: Wie denkt aan geschiedenis, denkt vermoedelijk aan periodes van lang geleden. Maar geschiedenis gaat ook over periodes van niet zo lang geleden. De coronacrisis is daar een van. Het is een periode die mensen vormt en daarom geduid moet worden en in de boeken geschreven moet worden. Als we terugkijken in de geschiedenis waren er ook eerdere pandemieën. In de middeleeuwen was er bijvoorbeeld de pest. En net na de Eerste Wereldoorlog was er de Spaanse Griep. Daar kunnen we nu corona aan toevoegen. Het magazine is niet alleen een terugblik, maar laat ook de kracht zien die getoond is in Noordwijk.

Voor de Pasen op de deurmat


Na de toespraken onthulde de burgemeester samen met Koen Marijt de cover van het nieuwe magazine. LUCHT wordt voor de Pasen huis aan huis verspreid door een groot team vrijwilligers in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Ook kan het blad vanaf volgende week online bekeken worden.