NOORDWIJK - Het Northgo College installeert Plastic Raad. De raad bestaat uit 5 leerlingen van de school. Zij bedachten het idee zelf tijdens een plastic soep project van het Leidse sociaal ondernemerscollectief We Are Nature in samenwerking met de gemeente Noordwijk.


Educatief project
Het doel van het educatieve project, waarbij leerlingen zwerfafval-adviseur worden van de gemeente, is om jaarlijks 1 of meerdere van de bedachte ideeën uit te voeren om zwerfafval binnen onze gemeente tegen te gaan. Met deze participatie worden jongeren, die voornamelijk worden gezien als probleemgroep, intensief betrokken bij de oplossingen voor plastic soep.

Meer bewustwording en uitvoeren oplossingen voor plastic afval
De Plastic Raad is een heel schooljaar verantwoordelijk voor bewustwording en de oplossingen voor plastic afval in en rond de school. De raadsleden hebben verschillende functies, zoals Chef Bewustwording, Chef Preventieve Ideeën en Chef Afval Scheiden, waarbij deze raadsleden zich gaan inzetten om verbetering op deze verschillende thema's te realiseren. Dat doen zij in samenwerking met het schoolbestuur en ook andere stakeholders buiten de school. Na een jaar zitting in de raad geven zij het stokje door aan de volgende raadsleden, die zij zelf werven en selecteren. Gemeente Noordwijk, het Northgo College en We Are Nature streven zo naar borging van de aanpak van plasticvervuiling in het onderwijs.

Officiële installatie
Tijdens de officiële installatie tekenen schooldirecteur Johan van der Plas en wethouder Duurzaamheid, Sjaak van den Berg, de deelnemersverklaringen van de raadsleden. Van der Plas: Onze school heeft naast haar kwalificatie doelstellingen ook de taak om leerlingen bewust te maken van hun rol in de maatschappij. De Plastic Raad is een prachtig voorbeeld van gedeelde verantwoordelijkheid voor je eigen omgeving. Wij gaan als bestuur dan ook graag periodiek met de raad om tafel om samen met andere betrokkenen onze plastic footprint te verkleinen en een positief verschil in onze omgeving te maken.

Voorzitter aan het woord
Aankomend voorzitter van de Plastic Raad, 4 vwo-leerling Julian Pas, ziet enorme mogelijkheden voor de school: De meeste leerlingen gooien wel eens afval op straat, wij ook. Maar in plaats van dat we enkel gewezen worden op wat we fout doen, krijgen we nu de kans om op een positieve manier mee te denken over oplossingen en beleid. Wij kunnen niet wachten om aan de slag te gaan en plasticvervuiling in en rond onze school structureel aan te pakken.