NOORDWIJK - Een mooie uitstraling en alle ruimte bieden aan iedereen die er gebruik van maakt. 13 strandopgangen in Noordwijk aan Zee zien er weer fantastisch uit. Onder meer met 750 nieuwe fietsparkeerplekken.


Kwaliteitsslag aan de kust

De door de gemeente ingezette kwaliteitsslag aan de kust gaat door. Na de Parallelboulevard, De Grent en het Vuurtorenplein pakte de gemeente de strandopgangen aan. Het werk werd zo veel als mogelijk met lokale partijen uitgevoerd. Toch goed voor de lokale economie. Ook werd de opknapbeurt in nauw overleg uitgevoerd met het Hoogheemraadschap van Rijnland. De bewaker van de duinen en de zeereep.

Medio juli 2023 afgerond

Het ziet er allemaal al goed uit. Maar medio juli 2023, net voor de zomervakantie, rondt de gemeente de werkzaamheden aan 13 strandopgangen definitief af. Het gaat om de strandopgangen aan de Zeereep, Koningin Wilhelmina Boulevard en de Astrid boulevard. Ze zijn dan helemaal klaar voor de ontvangst van zon, zee en strand-liefhebbers.

Ruimte bieden

De gemeente wil met de grondige opknapbeurt de strandopgangen mooi maken. Daarnaast wil de gemeente ruimte bieden aan de gebruikers als:

  • bezoekers op weg naar het strand of op weg naar de boulevard;
  • hulpdiensten als zij het strand op moeten;
  • fietsers en hen in de gelegenheid stellen om dicht bij het strand te parkeren, ook die fietsers die met de grote fietskarren komen;
  • onderhoudsdiensten om herstel- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Andere opknapwerkzaamheden

Er is veel werk verzet. We noemen:

  • het vervangen van de afrastering. Dat stond nog van de aanleg van de kustversterking ‘dijk in duin’. De afrastering was op veel plaatsen doorgerot;
  • het plaatsen van zogeheten oriëntatieverlichting op zonne-energie en dus daarmee duurzaam. In totaal zijn tijdens deze opknapronde 120 oriëntatieverlichtingspalen geplaatst en
  • het aanleggen van ruime fietsparkeerplekken en het plaatsen van fietsnietjes. Er is ruimte gecreëerd voor ongeveer 750 fietsen.

Afval

De nieuwe flinke afvalcontainers nodigen uit het strand schoon te houden. Je kunt ze gewoonweg niet negeren. De gemeente houdt op 4 strandopgangen een proef met het gescheiden ophalen van afval: papier, glas en restafval opgehaald. Na het zomerseizoen kijkt de gemeente welke resultaten ermee zijn geboekt. Bij een positieve uitkomst zal deze proef verder uitgerold worden.

Goed bezig

Wethouder Alois Eberharter: “De afgelopen zomerse periode zagen veel strandbezoekers al waarmee we drukdoende waren en welke kant het opging met de opknapbeurt. Onze mensen kregen spontane complimentjes. Kijk, dan weet je dat je goed bezig bent.”