NOORDWIJKERHOUT - Na een grondige voorbereidingstijd gaat de proef met het verkeersvrij maken van het centrum van Noordwijkerhout van start. In juli en augustus is het centrum één groot veilig voetgangersgebied om te shoppen, een terrasje te pakken of elkaar te ontmoeten.


Na een grondige voorbereidingstijd gaat de proef met het verkeersvrij maken van het centrum van Noordwijkerhout van start. In juli en augustus is het centrum één groot veilig voetgangersgebied om te shoppen, een terrasje te pakken of elkaar te ontmoeten.

Samenwerken

De proef is een initiatief van de Noordwijkse Ondernemersvereniging afdeling Noordwijkerhout. Het gemeentebestuur werkt er 100% aan mee. Beide zijn er van overtuigd dat dit soort proeven de moeite waard zijn. Vandaag de dag moeten ondernemers, gemeente en inwoners er een schepje bovenop doen om de centrumgebieden in hun dorpen aantrekkelijk en economisch vitaal te houden.

‘Winkels en horeca open; Allen lopen’

Het centrum rondom de Witte Kerk is tussen 12.00 uur en 23.00 uur vrij van (vracht)auto, fiets en brommer. Niet voor niets heeft de proef het aansprekende het motto ‘Winkels en horeca open; Allen lopen’. Eén groot veilig voetgangersgebied om te shoppen, een terrasje te pakken of elkaar te ontmoeten.

Veilig en onbezorgd

Een veilig en onbezorgd bezoek is erg belangrijk. Het gemeentebestuur heeft daarom een verkeersbesluit genomen met regels voor het verkeersvrij maken van het gebied. Ook het laden en lossen is ermee geregeld. Dat gebeurt in de rustige ochtenduren. In de zogeheten venstertijden. Dan kunnen de winkels bevoorraad kunnen worden.

Handhaving

Verkeersvrij is ook echt verkeersvrij. Ook fietsers moeten in het gebied te voet verder te gaan of gebruik te maken van een andere weg. Snor- en bromfietsen dienen een andere route te nemen. Er is handhaving op deze regels. Ondernemers en hun leveranciers op hun beurt zullen ook aan de tijden worden gehouden. Overtredingen zullen beboet gaan worden.

Van bewoners en bezoekers horen hoe het bevalt

De organisatoren van de proef willen graag weten wat inwoners en bezoekers van de proef vinden. Ze zullen in samenwerking met de bewoners en de ondernemers een digitale enquête opzetten, organiseren en analyseren. Ze willen met Noordwijkerhout in beeld krijgen wat de proef heeft opgeleverd.

Inspannen voor ons mooie Noordwijkerhout

Demissionair wethouder Roberto ter Hark is nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen. “Met elkaar gaan we 8 spannende weken in. Laten we met elkaar ons inspannen voor een aantrekkelijk centrum dat nog heel lang de plek is om te shoppen, een terrasje te pakken en elkaar te ontmoeten. Met de inwoners, bezoekers en ondernemers ben ik benieuwd naar wat de proef ons oplevert.”