ZANDVOORT/NOORDWIJK - Net als bij gemeente Noordwijk is er bij gemeente Zandvoort een ontheffingsverzoek binnen gekomen om tijdens de Formule 1 dagen met 10 elektrische auto’s tussen Noordwijk en Zandvoort over het strand te rijden. Noordwijk verleende deze week deze ontheffing onder strikte voorwaarden. Zandvoort is ook van plan deze ontheffing te verlenen. Met nog meer aangescherpte voorwaarden.


Er mag alleen over het strand gereden worden als vervoer door de lucht of over de weg geen optie is. Bijvoorbeeld door weeromstandigheden.

Hiermee wil Zandvoort zoveel mogelijk recht doen aan de afspraken die zijn gemaakt over het rustgebied op strand Noordvoort.

De aanvraag gaat om maximaal 10 elektrische auto’s om de coureurs en teamleden te vervoeren. Tijdens de Dutch Grand Prix 2020 zullen deze raceteams overnachten in Noordwijk en het is uiteraard van groot belang dat de raceteams het circuit in Zandvoort tijdig kunnen bereiken.

Noordwijk stelde al de voorwaarde dat op donderdag 30 april en vrijdag 1 mei 2020 over het strand mag worden gereden als vervoer door de lucht niet mogelijk is. Er zijn in de ontheffing van Noordwijk ook voorschriften opgenomen over de tijdsperiodes waarin gereden mag worden, het rijden in kolonne, maximaal 2 kolonnes per tijdsperiode, de maximum snelheid, type auto en route in het Noordvoortgebied. Dit om verstoring van denatuur zoveel mogelijk te beperken.

Het college van de gemeente Zandvoort is van plan eenzelfde ontheffing te verlenen als de gemeente Noordwijk heeft gedaan. Daarbij stelt de gemeente Zandvoort de extra voorwaarde dat ook voor zaterdag en zondag vervoer over het strand een laatste optie is. Ook op die dagen mag alleen over het strand gereden worden als vervoer door de lucht of over de weg op het traject tussen Noordwijk en Zandvoort niet mogelijk is. Een motie om het vervoer over het strand, en hiermee door het natuurgebied Noordvoort, niet toe te staan werd op dinsdag 25 februari in de gemeenteraad verworpen.