NOORDWIJK - Twee lokalen in het schoolgebouw aan Uitvaltij 2 in Noordwijk zijn sinds maandag 31 oktober 2022 in gebruik voor taalonderwijs voor jonge nieuwkomers.


Kinderen van 6 tot 12 jaar

Deze nieuwkomers zijn kinderen van arbeidsmigranten en vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Leerlingen van 6 tot 12 jaar die tijdelijk in Noordwijk en Katwijk wonen. De meesten van hen hebben de Oekraïense nationaliteit.

Taalklassen

Stichting Sophia Scholen verzorgt het taalonderwijs voor nieuwkomers in de leeftijd van 6 tot 12 jaar in de Duin- en Bollenstreek. De instroom van deze leerlingen is door de oorlog in Oekraïne sterk toegenomen. Vanwege ruimtegebrek op de hoofdlocatie heeft Sophia Scholen de gemeente Noordwijk verzocht om aanvullend 2 leslokalen beschikbaar te stellen. Dit worden 2 lokalen in het schoolpand aan Uitvaltij 2.

Vanaf maandag 31 oktober 2022

De taallessen in Noordwijk starten op maandag 31 oktober 2022 voor maximaal 2 groepen van maximaal 16 leerlingen. De leerlingen uit Noordwijk komen lopend of op de fiets. Leerlingen vanuit Katwijk worden met een busje via leerlingenvervoer naar school gebracht. Zodra de taalklasleerlingen voldoende taalvaardig zijn in de Nederlandse taal, stromen ze door naar een reguliere basisschool. Hoe lang de lokalen voor taalonderwijs in gebruik blijven is onduidelijk. Dit hangt sterk af van de instroom van vluchtelingen.