NOORDWIJK - In de week van maandag 15 juni 2020 – vrijdag 19 juni 2020 velt de groendienst van de gemeente een mooie treurwilg. Hij staat aan de Weteringkade in Noordwijk Binnen. Witrot heeft de boom doodziek gemaakt. Een flinke tak brak al ‘spontaan’ af.


Betrokken mensen

Welke kern ze ook wonen: Noordwijkers, Noordwijkerhouters en Zilkers houden van het mooie groen. Ze zijn bezorgd om de bomen. De groenmedewerkers van de gemeente weten dat maar al te goed. Zeker als ze met groen bezig zijn dat goed in het zicht staat. Omwonenden zijn er verknocht aan. En het klink misschien raar. Ze leven mee met de boom.

Doodziek maar nog niets te zien

De groenmedewerkers van de gemeente bewaken de kwaliteit van het gemeentegroen. Regelmatig voeren ze inspectie uit. Ze zien dan dingen die voor de inwoners nog niet meteen duidelijk zijn. Neem de schitterende wilg op de Weteringkade in Noordwijk Binnen. Ziet er majestueus uit, maar is eigenlijk dodelijk ziek. Controle heeft uitgewezen dat de stam ernstig aangetast is met witrot. De test met de prikstok bevestigde de vermoedens.

Doorgerot

Witrot tast de structuur van het hout aan, het maakt het hout sponzig en zacht. Zeer recent is nog een grote tak afgebroken. Er is maar 1 conclusie mogelijk. De boom is doorgerot, waardoor de gemeente de openbare veiligheid niet meer kan garanderen. Noodkap is noodzakelijk. De boom wordt met spoed verwijderd.

Herplant heeft voorkeur

“Het fijn dat mensen zo betrokken zijn bij de natuur, het groen en de positieve effecten van groen op de samenleving”, zegt groenspecialist Simon de Jong. “Herplant heeft absoluut de voorkeur. Dat is fijn voor alle groenliefhebbers.” Hij meldt dat nader onderzoek gaat uitwijzen of dit kan op dezelfde locatie.