NOORDWIJK - Het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt ook deze lente weer door de gemeente: op vrijdag 21 april 2023 door Noordwijkerhout en op zaterdag 22 april 2023 door Noordwijk. Daarnaast worden er op de corsodagen diverse activiteiten georganiseerd.

Programma en verkeersmaatregelen

Wij verwachten ook dit jaar weer vele bezoekers, die komen genieten van de prachtige bloemen op de corsowagens en de gezellige activiteiten. Om het bloemencorso goed en veilig te laten verlopen, neemt de gemeente diverse verkeersmaatregelen. Hieronder vindt u meer informatie over het programma en de verkeersmaatregelen op de corsodagen.

Praalwagen ‘De Proeftuin Noordwijk’

De gemeente Noordwijk rijdt met een kleurrijke praalwagen mee met de titel ‘De Proeftuin Noordwijk’. ‘De Proeftuin Noordwijk’ presenteert allerlei gezonde groentes uit de regio met respect voor mens, dier en bodem. De arrangeur is Nicky Markslag en Zwemvereniging de Watervrienden Lisse zorgt voor het steekwerk.

Noordwijkerhout

Kindercorso 20 april 2023

Op donderdag 20 april 2023 vanaf 18.00 uur versieren kinderen hun fiets op het Marktplein. Om 19.00 uur rijdt de kleurrijke stoet een rondje door het centrum. Route: Marktplein, Havenstraat, Zeestraat, Victoriberg, Dorpsstraat, Havenstraat, eindpunt Marktplein. Om dit kindercorso veilig te laten verlopen, is het centrum op die dag afgesloten voor al het verkeer van 18.00 tot 21.00 uur, behalve voor voetgangers. Ook de Victoriberg en de Herenweg zijn tussen 19.10 en 19.30 uur afgesloten in verband met de doorkomst van het kindercorso.

Side-events 21 april 2023 Noordwijkerhout

Vanaf 10.00 uur organiseert TPN diverse side-events in het centrum van Noordwijkerhout: bloemenmozaïeken leggen, straattheater, optredens en het welbekende Flower Event in de Witte Kerk met bolbloemen van Noordwijkerhoutse kwekers.

Bezichtiging stilstaand bloemencorso

Van 15.00 uur - 21.00 uur: bezichtiging stilstaand bloemencorso op de Herenweg en De Brink.

De Herenweg is op vrijdag 21 april 2023 afgesloten tussen de kruising Herenweg-Zanderij voor motorvoertuigen. De kruising Herenweg-Dorpsstraat-Victoriberg-Langevelderweg is tot na het wegrijden van het bloemencorso (om ± 21.30 uur) afgesloten.
Inwoners kunnen via de Langevelderweg, Anemoonweg, Zanderij de wijk in- en uit.

Verlicht bloemencorso

21.15 uur - start rondgang verlicht bloemencorso door het centrum vanaf de Herenweg.
Tussen 21.15 uur en 21.30 uur: officiële opening bloemencorso bij de Witte Kerk.

De verlichte corsowagens rijden de volgende route:

21.15 uur - vertrek kruising Herenweg-Dorpsstraat-Victoriberg-Langevelderweg > Victoriberg > linksaf Kerkeland > linksaf Dorpsstraat > rechtsaf langs de Witte Kerk > Havenstraat > rechtsaf Koninginneweg > linksaf Viaductweg > Wildlaan > rechtsaf Maandagsewetering > eindpunt Gieterij om ca. 22.00 uur.

Tijdens het voorbijrijden van de verlichte optocht worden de straten tijdelijk afgesloten voor autoverkeer.

De parkeergarages Victoriberg en Coremolen zijn tijdens het voorbijrijden van het bloemencorso niet bereikbaar. (ca. 21.00 – 21.45 uur).

Centrum fietsvrij/fietsen stallen

Op vrijdag 21 april 2023 is het centrum van Noordwijkerhout alleen toegankelijk voor voetgangers. Wij verzoeken u vriendelijk om uw fiets zoveel mogelijk buiten het centrum te stallen, zodat de corsobezoekers en de hulpdiensten er geen hinder van ondervinden.

Tijdelijke gratis fietsenstallingen vindt u op:

  • Het Landbouwplein (vanaf 9.00 uur bewaakt)
  • De Victoriberg nabij Salvatorhof (onbewaakt)
  • De Brink (onbewaakt)
  • Het Marktplein (onbewaakt).

Parkeren auto’s tijdens het corso

  • Parkeergarage Victoriberg (tot 24.00 uur geopend)
  • Parkeergarage Coremolen (tot 24.00 uur geopend)
  • Ambachtsweg, parkeerplaats Weijers
  • Parkeerplaatsen bij De Tijdelijke Schelft, (Schelftweg).

Parkeren bussen

Bussen kunnen parkeren op de Oosterduinen. Te bereiken via de N206 afslag Noordwijkerhout.

Parkeerverbod

Op het Marktplein geldt van donderdag 20 april 15.00 uur tot en met vrijdag 21 april 2023 23.00 uur een parkeerverbod.

Op vrijdag 21 april 2023 kan er niet geparkeerd worden op De Brink.

Bij de St. Jozefkerk kunt u op vrijdagmiddag en -avond niet parkeren. In verband met het aanrijden en opstellen van de praalwagens op de Herenweg en het formeren van de muziekkorpsen aan het begin van de avond.

Parkeren op de Koninginneweg (het gedeelte tussen de Havenstraat en Viaductweg) is op de corsovrijdag niet mogelijk.

Noordwijk

Zaterdag 22 april 2023

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur rijdt het kleurrijke bloemencorso door Noordwijk. Daarna rijdt de 42 km lange stoet via de andere bloembollengemeenten naar bloemenstad Haarlem.

Vanaf 8.00 uur staat het bloemencorso opgesteld op de Koningin Wilhelmina Boulevard. Om 9.00 uur starten de Vrienden van het Bloemencorso vanaf de Koningin Wilhelmina Boulevard richting De Grent.

Om 9.15 uur vindt de officiële opening plaats bij het Van der Valk Palace Hotel, rotonde Picképlein. Hierna vertrekt de bonte stoet van praalwagens en luxe wagens voor de 2 uur durende tocht door Noordwijk.

Mooiste File

Vanaf vrijdag 21 april 2023 16.00 uur tot en met zondag 23 april staat de Mooiste File op de Oranjepromenade van de Koningin Wilhelminaboulevard. Op zondag kunt u daar o.a. ook de Noordwijkse praalwagen bewonderen.

Straten tijdelijk afgezet

Een uur voor en tijdens het voorbijrijden van het corso zijn de straten op de route tijdelijk afgezet voor autoverkeer.

De Koningin Wilhelmina Boulevard is vanaf vrijdag 21 april 2023, 23.00 uur, tot en met maandagochtend 24 april 2023 gesloten voor al het verkeer.

Wegslepen auto’s op de route

Auto’s die op de corsoroute staan en het doorrijden van de corsowagens hinderen, worden weggesleept.

Openbaar vervoer

De bussen rijden op de corsodagen een aangepaste route. Voor meer informatie zie website Arriva.

Meer informatie

Voor meer informatie, bekijk de website van het Bloemencorso Bollenstreek.