NOORDWIJK - Even gezellig met elkaar een borreltje drinken. Lekker een hapje eten. Een avondje dansen. Iedereen snakt ernaar. En horecaondernemers snakken ernaar om mensen te ontvangen en een fijne tijd te bieden. Mentaal en financieel beleven zij een zware periode. Vrijdagochtend 12 februari was commissaris van de Koning Jaap Smit te gast bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Noordwijk om de ondernemers een hart onder de riem te steken. “We hebben perspectief nodig”.


“Het zal je maar overkomen dat je bedrijf, je levenswerk, in zulk zwaar weer verkeert. Dat is een nachtmerrie. Ik heb bijzonder veel waardering voor horecaondernemers die alles op alles zetten om de boel overeind te houden en vaak met creatieve oplossingen binding houden met hun klanten en zo ook nog iets aan inkomsten genereren”, zo deelde Jaap Smit met de horecaondernemers in Huis ter Duin waar op ruime afstand met elkaar werd gesproken.

Reserves verdampen
De ondernemers werden vertegenwoordigd door Coen Bouwmeester (Het Koffiehuis), Jean-Paul Hassing (Hotel de Koningshof), Nico Tetteroo (Hof van Holland), Pieter van der Geest (Café Van der Geest), Alexander Balk (Alexander Hotel & Alexander Beach Club) en Stephan Stokkermans (Huis ter Duin, tevens voorzitter van KHN Noordwijk). Voor hen is de economische en sociaal-maatschappelijke impact van de coronacrisis groot. Reserves verdampen, compensatieregelingen - die ondernemers tijdelijk in de lucht houden - zijn niet afdoende. Op de lange duur worden de mentale effecten zwaarder.

Horecaroute
Horecaondernemers hebben er grote problemen mee dat het huidige beleid hen geen enkel perspectief biedt, het ontbreekt ook in de routekaart van het kabinet, die laat zien welke versoepelingen kunnen volgen als het aantal besmettingen afneemt. Om die reden heeft KHN op 9 februari een eigen routekaart ‘Horecaroute naar een verantwoorde opening’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Hierin staat bij elk onderdeel van de horeca hoe deze stapsgewijs veilig open zou kunnen gaan.

Herstelplan
Ook na de opening van de horeca zullen problemen aanhouden. Een opening zal namelijk onder allerlei restricties zijn, zoals beperking aantal gasten, alleen gasten op buitenterrassen, zodat een gezonde bedrijfsvoering nog ver weg ligt. Volgens KHN moet daarom bij heropening van de horeca ook een herstelplan voor de sector komen. Ondernemers stellen dat zij ook in de komende jaren (3-5 jaar) geholpen moeten worden met regelingen voor vaste lasten, salaris personeel, uitstaande leningen, pensioenvoorzieningen en schulden bij belastingdienst, huurbazen en leveranciers.