BOLLENSTREEK - Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bezochten donderdag 7 april de Duin- en Bollenstreek, in het noorden van Zuid-Holland. Ze maakten kennis met de veelzijdigheid en de contrasten van de streek en gingen in gesprek over de uitdagingen daarvan.


Tijdens het bezoek deed het Koninklijk Paar de 5 gemeenten in de streek aan, waarbij zij gesprekken voerden over bestuur, de gemeenschap, bollenteelt, toerisme en space. Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Met het bezoek hebben we samen de veelzijdigheid van de streek laten zien, met al haar contrasten: van traditionele bedrijven tot innovatieve ondernemingen en sectoren. Trots op de streek en gehechtheid aan eigen dorp en gemeenschap daarbinnen, en de vele plannen die er zijn voor de toekomst.” Koning Willem-Alexander gaf aan onder de indruk te zijn van al deze ontwikkelingen: “Het is een mooie streek, en zeer divers. We hebben vandaag mooie plannen gehoord en het is goed om werk te maken van de uitvoering. Ik zie daarnaar uit en ik hoor dat ook graag terug via de Commissaris van de Koning.”

Gesprekken over uitdagingen en kansen

De route ging van Lisse via Teylingen en Hillegom naar Katwijk, om in Noordwijk te eindigen. Het Koninklijk Paar startte het bezoek bij FC Lisse, voor een gesprek met de voorzitters van de 7 voetbalclubs die spelen op het hoogste niveau van het amateurvoetbal. Ook bezochten zij bollenbedrijf W.F. Leenen, waar zij na een rondleiding spraken met diverse vertegenwoordigers uit de bollensector. De sector is een wereldspeler, maar staat tegelijk voor grote uitdagingen om die positie te behouden.

Na een bezoek aan The Tulip Barn, waar toeristen foto’s kunnen maken tussen tulpen zonder dat zij de productievelden in hoeven te lopen, vertrokken de Koning en Koningin naar Katwijk om te spreken over toerisme en de kansen die daar nog verzilverd kunnen worden. In Noordwijk maakten zij kennis met startups die werken aan de toepassing van ruimtevaarttechniek voor bijvoorbeeld landbouw of veiligheid. Ook voerden ze hier een gesprek over de ontwikkeling van een Space Campus, een plek waar nog meer van dit soort innovaties tot bloei kunnen komen.