NOORDWIJK - Museum Engelandvaarders nodigt jongeren, ouderen en gezinnen met de campagne "Vertel jij het verhaal door?" uit om de komende weken een bezoek te brengen aan het museum en daar de geschiedenis te bekijken vanuit het perspectief van de Engelandvaarders. En om het bezoek aan het museum dat gevestigd is in een munitiebunker nóg leuker te maken, biedt het museum de interactieve Escape Game tijdelijk gratis aan. Binnen de Game kruipen bezoekers in de huid van een Engelandvaarder en leren zij onder andere hoe een verzetsgroep opereert.

Wat zijn Engelandvaarders?
Engelandvaarders zijn mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten. Deze helden wisten door vluchtroutes via België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Zweden en Rusland uit handen te blijven van de bezetters om vervolgens terug te vechten. Ruim 2.000 Nederlanders slaagden erin om de geallieerden te bereiken, een veelvoud niet.

Wat kunnen bezoekers verwachten tijdens hun bezoek?
Het museum bevat uitgebreide collecties, audiovisuele presentaties en persoonlijke verhalen van Engelandvaarders. Het collectief maakt bezoekers deelgenoot van dit belangrijke onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Ook is er een kenniscentrum boordevol informatie over Engelandvaarders en hun helpers. Dit kenniscentrum wordt, mede door contacten met de families van Engelandvaarders en onderzoek in (inter)nationale archieven, voortdurend uitgebreid. Het is zelfs mogelijk om als bezoeker op de eigen familienaam te zoeken.

Bekijk via deze link de Cultuurvlog van 'shot of culture' over Museum Engelandvaarders en de educatieve Escape Game.

Waar moeten bezoekers rekening mee houden voor hun bezoek?
Een toegangsbewijs voor volwassenen kost €8,- en voor jeugd van 7 t/m 12 jaar €4,50. Kleintjes tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Museumkaart- en Veteranenpashouders bezoeken het museum ook gratis. De munitiebunker waarin het museum is gevestigd is gelijkvloers en geheel rolstoeltoegankelijk. Viervoeters zijn niet welkom, hulphonden vanzelfsprekend wel.

Voor grote groepen van 10 personen of meer is een reservering noodzakelijk. Komen bezoekers langs met een kleinere groep? Dan is reserveren niet noodzakelijk en kunnen zij gewoon een ticket kopen aan de kassa in het museum.

Actueel
Op zondag 2 april is Engelandvaarder Leo Hendrikx overleden. Hij was de laatste nog levende vlieger van de luchtmacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen.

Op www.museumengelandvaarders.nl is meer informatie over het museum te vinde