NOORDWIJK - Afgelopen dinsdagavond vond er een themabijeenkomst voor evenementenorganisatoren plaats in NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst. Maar liefst 70 organisatoren die in de gemeente Noordwijk weleens een evenement organiseren, werden meegenomen in de plannen die nodig zijn voor het indienen van een vergunning.

Evenementen zorgen voor sociale verbinding

Burgemeester Wendy Verkleij opende de avond met een toespraak. Zij sprak haar lof uit voor de vele vrijwilligers die evenementen in de gemeente mogelijk maken: “Evenementen maken een gemeente uniek. Ze geven een gemeente een gezicht. Bovendien zorgen ze voor een enorme sociale verbinding. Zonder evenementen zouden wij elkaar minder zien. Ik denk aan grote evenementen zoals de kermis, carnaval of de bloemencorso. Maar ik denk ook aan festivals, markten, culturele en sportevenementen. Evenementen brengen mensen samen en creëren een gevoel van gemeenschap. Onderling als organisatoren, maar ook met onze inwoners en bezoekers.”

Vergunningen noodzakelijk voor openbare orde

Ook gaf de burgemeester aan: “Het aanvragen van evenementenvergunningen is niet altijd even makkelijk. Daar zijn wij ons van bewust in het gemeentehuis. Toch is het belangrijk dat alles van te voren goed wordt doorgedacht en vastgelegd. Het is noodzakelijk voor de openbare orde en veiligheid, brandveiligheid, toezicht en milieu. Net als bij de Belastingdienst kan de gemeente dit helaas niet leuker maken, wel makkelijker. Te starten met een leerzame avond.”

Veiligheidsplan, verkeersplan en zorgplan

Spreker Daniël Schipper van Event Safety Institute gaf een presentatie over het vergunningenproces, een veiligheidsplan, verkeersplan en zorgplan. Na de presentaties werkten de deelnemers in groepjes aan een opdracht. Ook aanwezig voor vragen waren de calamiteitendiensten, zoals de brandweer, politie, GHOR en het team Evenementen en vergunningen van de gemeente Noordwijk. Het was een informatieve en leerzame avond.